Ryggont

Ryggont är något som drabbar de flesta under någon gång i livet. Felaktiga lyft, oförsiktiga rörelser eller överansträngning är saker som kan orsaka ryggont. Förutom detta kan du drabbas av ryggont om du sitter stilla i samma ställning. I dagens moderna samhäller, där många arbeten innebär stillasittande, framför exempelvis en dator, är det lätt att man får ont i ryggen. Skulle ryggont uppkomma akut, så försvinner dessa besvär i regel efter några veckor. Om du märker att ditt ryggont förvärras över en längre tid, och smärtan strålar ut i benet, lider du sannolikt av ischias. Ischias innebär att ischiasnerven är retats genom tryck. Vidare kan ischias uppstå i samband med kemisk påverkan eller inflammation.

Det finns flera saker som du kan göra för att förebygga ryggont. En grundläggande sak är att motionera. Genom motion blir smidigare, rörligare och starkare. Ta dig tid till att hitta en motionsform som passar just dina intressen och behov. För att förebygga ryggont kan man också sträcka på sig. Försök också sitta och stå på ett så avslappnat sätt som du kan. Om du i ditt yrkesverksamma liv, eller under fritiden, lyfter mycket tunga vikter är det viktigt att du lyfter på rätt sätt. Du minskar riskerna för att utsätta dig själv för ryggont om du lyfter tyngderna så närakroppen som möjligt. På så vis belastar du inte ryggen i samma utsträckning.

För att förebygga ryggont ska man också undvika snedbelastning. Använd ryggsäck istället för axelväska. Därmed fördelar du tyngden på ett bättre sätt. De finns de personer som tror att man botar ryggont genom att ligga still i sängen och vila. Detta stämmer dock inte. Ditt ryggont läks snabbare om du är uppe på benen och rör på dig. Fortsätt således med dina vardagliga aktiviteter.

Om din rygg smärtar så kan du ta receptfri värktabletter. Under den tid då du har ryggont ska du dock undvika hårt fysiskt arbete medtunga lyft. Vidare är det bra att sitta mycket. Försök också att hitta en sovställning som är så smärtfri som möjligt.
När du tar receptfria mediciner för ryggont så ska du inte ta mer än vad som föreskrivs på förpackning. En högre dos, än vad som föreskrivs, ger inte bättre smärtlindring. Istället innebär detta att du utsätter dig för allvarliga risker. När det gäller värkmediciner, för att lindra ryggont, så kan det vara individuellt vilken som ger bäst effekt. Ett gott råd är därför att prova flera olika. Skulle du, i samband med att du tar något preparat för att lindra ditt ryggont, även använda dig av andra mediciner, så ärr det mycket viktigt att du konsulterar din läkare.

Du ska alltid söka dig till en läkare om du har ryggont som uppstått efter en olycka eller skada, om du har svårt att kissa eller blir inkontinent. Vidare ska du söka dig till en läkare om ditt ryggont även kan kopplas samman med sämre känsel i fötter och ben, men också vid feber.